Xocolatl – nápoj Mayů
Jak všichni víme, kakao je dar od bohů. Alespoň tak bylo vnímáno v době Mayů. Právě ti byli první, kdo začali pěstovat kakaovníky, a připravovali z kakaových bobů nápoj zvaný „xocolatl,“ což v překladu znamená „hořká voda.“ Kakao mělo v těchto kulturách nejen kulinářský, ale i náboženský a společenský význam. Aztéčtí králové pili denně několik šálků tohoto nápoje, aby posílili svou moc a energii, byl totiž považován za afrodiziakum a stimulant. Kakaové boby měly takovou hodnotu, že se používaly i jako měna, například 100 kakaových bobů stačilo na nákup králíka. V Evropě si čokoláda získala rychle oblibu, avšak nápoj, který byl zpočátku hořký, byl přizpůsoben evropským chutím přidáním cukru a vanilky. Stal se luxusem španělské aristokracie a postupně se rozšířil do dalších evropských zemí, včetně Francie a Itálie.
Čokoláda je neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní
Dnes je čokoláda i samotné kakao milovanou globální záležitostí – od nápojů, přes luxusní pralinky až po čokoládové tabulky i tyčinky. Přestože samotná výroba čokoládové tabulky zahrnuje několik komplexních technologických kroků, a to od sklizně kakaových bobů až po jejich fermentaci, sušení, pražení, mletí, vznik kakaové hmoty, která se dále konšuje, temperuje a finalizuje do podoby, kterou známe. Čokoláda se dnes vyrábí v nesčetných variacích a je neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní a dezertů. Navíc se stále objevují nové trendy a inovace, jako jsou čokolády s nejrůznějšími příchutěmi, čokolády z exotických oblastí světa nebo také fair trade a veganské čokolády.
Tartaletka s hořkou čokoládou na Mezinárodní den čokolády
Čokoláda je zajisté i důležitá ingredience pro nejeden dezert či zákusek. I u nás máme v cukrářské výrobě káď, ve které je jen a pouze čokoláda, právě proto, abychom Vám mohli vyrábět kvalitní čokoládové radosti. Pro tento den je jako stvořená naše čokoládová bomba – Tartaletka s hořkou čokoládou. Skoro třetinu krému tvoří právě hořká čokoláda, v lineckém korpusu je kvalitní kakao a v dekoru najdete dekoraci z bílé čokolády.
Tento zákusek patří mezi Vaše oblíbené, proto jej určitě najdete ve všech našich obchodech od středy 11. 9. do pátku 13. 9., kdy se slaví právě Mezinárodní den čokolády.
A proč právě tento den? 13. září je výročí narození Miltona S. Hersheyho, zakladatele slavné americké čokoládovny Hershey’s, který byl průkopníkem v masové produkci čokolády a významně přispěl k její dostupnosti pro širokou veřejnost.
Přijďte do našich obchůdků a dejte nám vědět, jak Vám naše Tartaletka chutnala!
Budeme se těšit,
Vaše Pekárny NOPEK