08. 11. 2019 Recepty

Sychravé počasí? Nevadí

Barevný katalog výrobků od pekáren Nopek nabízí spoustu dobrot, nad nimíž se sbíhají sliny. Ale nejméně jedna z nich je taková, která vás trošku láká - přejete si ji vyzkoušet, ale možná se bojíte. Chlebová miska. Ale právě v období, kdy přijíždí svatý Martin na bílém koni, který asi nepřiveze zrovna sníh, ale sychravé a chladné počasí asi ano, se tato zkušenost hodí.

Co takhle fazolová polévka?

Zkusíme třeba fazolovou polévku v chlebu. Fazole (na barvě ani velikosti příliš nezáleží) si namočíme dopředu, posléze povaříme tak, aby byly poloměkké, vaříme je společně s klobásou (podle vaší chuti klidně i pikantní) a kouskem uzené krkovičky. Pak přidáme nakrájenou mrkev, petržel a bramboru, trošku rozmačkaného česneku (asi dva stroužky) a vaříme dalších deset minut. V kastrolku či pánvi osmahneme dvě cibule, nemusejí být nijak velké, zasypu lžičkou červené papriky a vše přidáme k polévce, vaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem, je možné ozdobit zakysanou smetanou, pokud máte rádi.

Vydlabeme bochníčky (když se vám chce a máte čas, nechejte jim i slušivou pokličku), nalijeme polévku a pak už si jen všichni užijte dobrotu přímo z voňavého chleba. Nemusíme asi dodávat, že zejména dětem dělá radost, když pak můžou ulamovat kousky chleba zmáčeného polévkou a předhánět se, kdo se zapatlá víc :-)

Nebo máte radši karlovarský gulášek?

Na karlovarský gulášek, pro který se chlebové misky snad přímo narodily, budete potřebovat asi půlkilo hovězí kližky. V hrnci opečete nakrájenou cibuli, až chytne růžovou barvu, přidáte maso nakrájené na kousky, necháte zatáhnout. Přidáte sladkou i pálivou mletou papriku, sůl a pepř a zalijete asi půllitrem vody, lépe však hovězího vývaru. Duste, podle potřeby podlévejte, zahustíte buď klasicky moukou, nebo můžete i nastrouhaným chlebem, který jste vydlabali z bochníčků. Fajnšmekři můžou zjemnit chuť třeba šlehačkou.

A kde seženete malé bochníčky? Přece v provozovnách a obchodech firmy Nopek. Jsou těžké něco málo nad 300 gramů, což představuje ideální porci. Velcí jedlíci si zkrátka dají dva či tři kousky:-).
Výborně prý z chleba chutná i gulášová polévka a z hlívy ústřičné ústřičné nebo česnečka. Tak která u vás zvítězí příště? :-)

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho, prosím :)

Zeptejte se na cokoliv Ozveme se vám

Jsme tu pro vás již od roku 1991

Čas utíká tak rychle, že než se nadějeme, uběhlo již 25 let našeho podnikání. Teprve s odstupem doby si uvědomuji u jakých zásadních změn jsme byli přítomni a jak nám tyto změny ovlivnily život. Prožili jsme nadšení, radost z úspěchů, ale i zklamání a také tvrdý konkurenční boj vedený ne vždy férovými prostředky. Takový už je život a já se pokusím v krátkosti se ohlédnout, vzpomínat a připomenout historii firmy.

Zobrazit celou historii

Souhlasím se zpracováním uvedených údajů pro účel vzájemné komunikace a poskytnutí obchodní nabídky v souvislosti mou poptávkou. Svěřené údaje bude společnost NOPEK, a.s. IČO: 15030075, se sídlem Náměstí Pod Kaštany 727, 566 01 Vysoké Mýto zpracovávat v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. a dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů.