V pátém díle našeho blogového seriálu „Lidé v naší společnosti“ jsme vyzpovídali pana Bohumila Štanglicu, který v roce 1991 založil společnost Nopek a byl u všeho zásadního, co se ve společnosti odehrávalo. V roce 2016 předal vedení firmy svým synům a na chod společnosti dohlíží již „jen“ z pozice předsedy dozorčí rady.

 

Firma Nopek působí na českém trhu už 27 let ... čekali jste před těmi lety, když jste firmu zakládali, takový úspěch? Pečivo z vašich pekáren v desítkách a desítkách obchodů, řada vlastních prodejen, stovky zaměstnanců, tisíce a desetitisíce zákazníků, kteří se vracejí?

Ač se to nezdá, otázka zajímavá, odpověď těžší. Když jsem se do něčeho pouštěl, tak vždy zodpovědně a naplno. Nikdy to nebylo tak, že to zkusíme a ono to nějak dopadne. Věděl jsem, že v lidech které mám kolem sebe je velký potenciál a chtěl jsem ho ve prospěch většiny využít. Naskytly se nové příležitosti a bylo jen na nás, jak s nimi naložíme. Začátky nebyl vůbec lehké, ale naše odhodlání a úsilí značné, takže jsme překážky zdolávali a kladli si stále vyšší cíle. Mohli jsme se spolehnout a opřít o skutečně pekařské a cukrářské odborníky, kteří řemeslo ovládali a mohu říci, že ho měli i rádi. Vždy jsem se díval dopředu a uvažoval o tom, co zlepšit, ať se jednalo o inovaci, technologii, techniku, dopravu či řízení. Měl jsem dobré spolupracovníky a ty jsem nabádal, aby dodržovali a také vyžadovali zásady technologické kázně, vysoké úrovně hygieny, bezpečnosti práce a zejména slušného jednání. Jen tak můžete zajistit vysokou kvalitu výrobků, spokojenost zákazníků a dobré vztahy s dodavateli i odběrateli. Čas strašně letí a tak se ani nedivím, že to je již 27 let od doby založení firmy. Nedávno proběhla generační obměna a já předal vedení firmy synům. S uspokojením sleduji, jak si moji nástupci vedou. Vedou si dobře. NOPEK a.s. je stále dobře zapsanou a v oboru respektovanou firmou, která vyrábí kvalitní a žádné výrobky, poskytuje nadstandartní služby a dbá na technologicko-technický rozvoj. Přál bych si, aby rostl počet spokojených zákazníků i odběratelů a abychom dokázali vytvořit takové podmínky pro naše zaměstnance, že tito budou spokojeni a mít jistotou práce i solidního jednání.

Vzpomenete si, s jakým sortimentem jste před lety začínali? Jak se poptávka a chutě vašich zákazníků změnily?

Nutno přiznat, že sortiment pekařských a cukrářských výrobků byl značně omezený. Základem byl 2kg konzumní chléb, rohlík, houska, veka a vánočka. Ostatních druhů se vyrábělo málo a říkalo se mu doplňkový sortiment. Např. chléb podmáslový, žitný, kyjevský, křehký rohlík, karlovarský rohlík, koláče, šátečky, koblihy. Dnes je sortiment daleko širší a zákazník má skutečně z čeho vybírat. Roste podíl balených výrobků. Vždyť jen naše firma vyrábí včetně různých gramáží na 630 výrobků. Můžeme pozorovat pozvolný pokles prodeje chleba, zvýšený zájem o žitné a celozrnné výrobky, bezlepkové výrobky a také o nárůst jemného /sladkého/ pečiva. Úroveň kvality i služeb u pekařských výrobků se za poslední roky výrazně zlepšila.

Který váš výrobek jde nejlépe před svátky na odbyt a jak jste vlastně zvládli vánoční čas? Co lidé nejčastěji objednávají na své sváteční stoly?

Vánoční svátky jsme zvládli dobře a vykryli veškeré objednávky. V našem oboru je to sice velmi hektická doba, ale na to jsme již za ty roky připraveni ☺ Vyhlášené jsou naše vánočky a chlebíčkové veky. Oblibu u zákazníků si našlo i naše čajové pečivo a také korpusy.

Jak hodnotíte rok, který před pár dny skončil? Co se vám nejvíce podařilo? Kde ještě vidíte rezervy, na čem je potřeba zapracovat? Co nového připravujete pro právě začínající rok 2019?

Rok 2018 nebyl vůbec jednoduchý a myslím si, že některé dopady nás budou provázet i v roce 2019. Potýkali jsme se s nedostatkem pracovníků. Byl vyvíjen neúměrný tlak na růst mezd zaměstnanců. Proti tomu snaha odběratelů a zejména řetězců na stagnaci či dokonce snižování cen dodávaných výrobků. Růsty cen surovin, především mouky, PH, energií i služeb jsme zvládli díky rezervám a dobré řídící práci. Navíc jsme společně s našimi dodavateli uvedli do zkušebního provozu významnou investici na pekárně Hrušová. Doufám, že po odstranění nedostatků zjištěných při zkušebním provozu to bude velmi dobrý vklad do budoucnosti.

Který z vašich výrobků máte Vy osobně nejraději?

Rád ochutnávám kterýkoliv z našich výrobků, zejména pak ty, které jsou uváděny jako nové na trh. Jsem denním konzumentem hrušovského chleba, ať se jedná o konzumní nebo žitný. Občas zhřeším a dám si buchty nebo nějaký zákusek.

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho, prosím :)

Chcete se na něco zeptat? Napište nám.

Jsme tu pro vás již od roku 1991

Čas utíká tak rychle, že než se nadějeme, uběhlo již 25 let našeho podnikání. Teprve s odstupem doby si uvědomuji u jakých zásadních změn jsme byli přítomni a jak nám tyto změny ovlivnily život. Prožili jsme nadšení, radost z úspěchů, ale i zklamání a také tvrdý konkurenční boj vedený ne vždy férovými prostředky. Takový už je život a já se pokusím v krátkosti se ohlédnout, vzpomínat a připomenout historii firmy.

Zobrazit celou historii