01. 04. 2018 Velikonoce

Také máte na stole mísu vykoledovaných barevných a natvrdo uvařených vajec? Správné hospodyňce, která přes plot i pro pírko skočí, je určitě líto rozumně vajíčka nezužitkovat. Pokud už, podobně jako my, nemáte chuť na chléb (byť od nás, čerstvý, vláčný, voňavý) s máslem a vejci pokrájenými na plátky, případně posypanými pažitkou, nabízíme vám několik jiných tipů. A samozřejmě, doprovodí je naše výrobky.

Nejdříve pomazánky - evergreen, který zklame málokdy

Klasická vaječná pomazánka

Klasickou nejspíš znáte: nadrobno nasekaná vajíčka smícháte s několika lžícemi másla, zjemníte pomazánkovým máslem, přidáte lžičku hořčice a pokrájenou čerstvou pažitku. Někdo nahrazuje máslo majonézou, kdo drží linii, může využít zakysanou smetanu, případně bílý jogurt. Tato pomazánka chutná výborně třeba s naším celožitným dalamánkem.

Možná si zamilujete variantu s lučinou

Neochucenou lučinu smícháte se žloutky, nadrobno krájenými bílky a petrželkou. Jarní chuť (rozuměj svěží) získá tato pomazánka díky okurce, normální salátové, kterou omyjete, zbavíte slupky a pokrájíte na maličké kousky. Pak stačí přidat trošku soli, případně pepře, a mazat na cereální housku. Výraznější chuť získáte, pokud salátovou okurku nahradíte nakládanou, tedy raději několika.

Vaječná s červenou řepou

A do třetice, ale zaručeně jinak: do této pomazánky totiž přidáme červenou řepu. Dvě nebo tři vajíčka oloupejte a nasekejte, přidejte lžíci bílého jogurtu, asi 40 gramů uvařené červené řepy (pomačkejte vidličkou), trošku soli a pepře. Fajnšmekři přihodí i lžičku světlých sezamových semínek. A je hotovo - nejlépe s naším semínkovým chlebem.

Muchomůrky, které si zamilujete :)

Dětem udělejte radost veselými muchomůrkami: oloupejte několik vajec a seřízněte spodky, aby muchomůrky dobře seděly na talíři na listech salátu. Rozpůlte rajčata, vydlabejte dužninu a vždy půlku rajčete nasaďte na vajíčko jako klobouček. Pokud nechtějí držet, pomůže párátko. Nezapomeňte na bílé tečky, s nimi si hravě poradí majonéza nebo tatarka, a přikusujte třeba naši žitnou placku nebo bagetku.

A co pro znavené koledníky?

Velikonoční polévku, někde nazývanou šmigrust, která prý zatočí i s pokolednickou únavou. Do vývaru z uzeného masa, který jste povařili s jednou oloupanou cibulí, zavařte pokrájenou paprikovou klobásu, přidejte kousek uzeného a zahustěte tučnou smetanou smíchanou se dvěma lžícemi hladké mouky. Okořeňte podle své momentální chuti a přidejte vejce pokrájená na větší kostičky. Můžete doplnit i strouhaným křenem. K polévce se hodí čerstvý kmínový chléb či selský rohlík.

Posledním tipem bude vaječná tlačenka

Do ní spotřebujete hned deset vajec! Nakrájíte také šunkový salám, kyselé okurky, sterilované kapie, přidáte majonézu a kysanou smetanu. Ochutíte solí, bílým pepřem, hořčicí (možno i cukrem či lákem z okurek). Pak přidáte namočenou a rozpuštěnou želatinu (lépe se pracuje s plátkovou, připravte, prosím, podle návodu na obalu). Směs nalijte do formy vypláchnuté studenou vodu a nechejte ztuhnout. Vaječné tlačence perfektně sluší náš chiaspitz.

Vybrali jste si něco?

Chceme vám jen připomenout, že naše čerstvé a křupavé výrobky dovedou vaše pochutnání k naprosté dokonalosti.

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho, prosím :)

Poptejte nezávazně produkt. Ozveme se vám.

Jsme tu pro vás již od roku 1991

Čas utíká tak rychle, že než se nadějeme, uběhlo již 25 let našeho podnikání. Teprve s odstupem doby si uvědomuji u jakých zásadních změn jsme byli přítomni a jak nám tyto změny ovlivnily život. Prožili jsme nadšení, radost z úspěchů, ale i zklamání a také tvrdý konkurenční boj vedený ne vždy férovými prostředky. Takový už je život a já se pokusím v krátkosti se ohlédnout, vzpomínat a připomenout historii firmy.

Zobrazit celou historii